Telefonen logo

Telefonen laddar inte? Så här löser du problemet själv!

februari 20, 2023 av Joel

Att upptäcka att ens telefon inte laddar kan vara frustrerande och kan leda till oro över att behöva köpa en ny enhet. Men oroa dig inte, i den här artikeln kommer vi att gå igenom vanliga orsaker till problemet och hur du kan lösa dem själv.

Kontrollera laddningsporten och kabeln

Den vanligaste orsaken till att en telefon inte laddar är en trasig laddningsport eller en defekt laddningskabel. Följ dessa steg för att kontrollera om det är problemet:

 1. Anslut din telefon till en annan laddningskabel och se om den börjar ladda. Om telefonen börjar ladda, var det antagligen kabeln som var trasig.
 2. Om din telefon inte laddar med en annan kabel, kontrollera laddningsporten på din enhet. Se om det finns något skräp eller smuts som blockerar anslutningen mellan kabeln och laddningsporten. Om det finns smuts, kan du försiktigt ta bort det med en tandpetare eller en nål.

Telefonen laddar inte och batteriet har dött

Om laddningskabeln och laddningsporten inte är problemet kan det vara batteriet som har dött. Här är några steg att följa:

 1. Låt din telefon ladda i minst 30 minuter. Om batteriet är helt dött, kan det ta några minuter innan det visar någon laddning på skärmen.
 2. Om din telefon inte visar några tecken på laddning efter 30 minuter kan du försöka starta om den. Håll ner av/på-knappen tills enheten stängs av och starta sedan om den.
 3. Om din telefon fortfarande inte laddar efter att ha startats om, kan det vara dags att byta ut batteriet. Ta kontakt med tillverkaren eller en auktoriserad reparatör.

Rengör kontakterna

Smuts och skräp på kontakterna mellan laddningskabeln och laddningsporten kan också leda till att telefonen inte laddar. Så här kan du rengöra dem:

 1. Stäng av din telefon och ta bort batteriet (om det är möjligt).
 2. Använd en ren och torr tandborste för att rengöra kontakterna. Se till att inte använda någon vätska, då det kan orsaka skada.
 3. Sätt tillbaka batteriet (om det är möjligt) och försök sedan att ladda din telefon igen.

Felsökning av programvaran

Om ingen av de ovanstående åtgärderna löser problemet kan det finnas ett programvarufel på din enhet. Följ dessa steg för att felsöka:

 1. Uppdatera din enhet
 2. Kontrollera om det finns några appar som körs i bakgrunden som kan orsaka problem. Prova att stänga av dem en efter en för att se om det löser problemet.
 3. Om din enhet fortfarande inte laddar kan du försöka att återställa den till fabriksinställningarna. Kom ihåg att detta kommer att radera allt på din enhet, så se till att säkerhetskopiera allt viktigt innan du fortsätter.

Att ha en telefon som inte laddar kan vara frustrerande, men oroa dig inte - det finns flera enkla sätt att lösa problemet själv. Följ stegen ovan för att kontrollera laddningsporten och kabeln, se om batteriet har dött, rengör kontakterna eller felsök programvaran. Om inget av dessa steg fungerar kan det vara dags att kontakta tillverkaren eller en auktoriserad reparatör.

Varför laddar inte min telefon?

Det kan finnas flera orsaker till att din telefon inte laddar, såsom en trasig laddningsport eller kabel, ett dött batteri eller programvaruproblem.

Vad kan jag göra om min telefon inte laddar?

Först kan du kontrollera laddningsporten och kabeln, se om batteriet har dött, rengöra kontakterna eller felsöka programvaran. Om inget av dessa steg fungerar kan det vara dags att kontakta tillverkaren eller en auktoriserad reparatör.

Hur kan jag undvika problem med att min telefon inte laddar?

u kan undvika problem genom att använda högkvalitativa laddningskablar och undvika att utsätta din telefon för extrema temperaturer eller fuktighet. Det är också viktigt att regelbundet rengöra laddningsporten och kontakterna för att undvika smuts och skräp som kan orsaka problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *